top of page
orphanage-278476_1920.jpg

Projektit & Ystävät

Asante on toiminut ruohonjuuritasolla Keniassa Nairobin Matharen and Kangemin slummialueilla jo 10 vuotta. Taipaleen varrelle on mahtunut tilanteita ja tarinoita, iloja ja isoja hymyjä, muutama pikkuruinen haastekin - mutta pääsääntöisesti olemme vieneet projektit maaliin suunnitelmien mukaisesti. Toimintamme keskittyy konkreettisen avun toimittamiseen; rahallista tukea emme anna, emme myöskään maksa henkilökunnan palkkoja tai kohteiden juoksevia kuluja. Tukemme on projektiluontoista, jossa yhdessä päätämme koulun tai orpokodin sen hetkiset prioriteettitarpeet, joiden hankintaan otamme osaa. Suhteiden ja luottamuksen rakentaminen on ehdottoman tärkeää kaikissa projekteissa, varsinkin kun toimimme pienimuotoisesti lahjoitusvarojen pohjalta.

Vuosien saatossa olemme rakentaneet vahvat siteet neljään avustuskohteeseemme: kahteen slummikouluun, yhteen orpokotiin ja yhteen erityislasten kouluun - kaikissa kohteissa avunsaajat ovat yhteisöjen vähäosaisimmat lapset ja nuoret. 

Asanten suurin ja tärkein suksee on ollut koulukirjojen ja opiskelutarvikkeiden toimittaminen - useimpien oppilaiden ensimmäiset kirjat vuosikausiin, tai ehkä ikinä. Myös terapiatarvikkeita, urheiluvälineitä ja askartelutarpeita on toimitettu toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Slummikoulun uudet siniset pulpetit oli upea urakka, niin oppilaille kuin myös paikallisille timpureille. Uusi leikkikenttä ja trampoliini olivat yhtä juhlaa, joulupukki ja jouluateria kerrassaan unohtumattomia ihan kaikille. Covidin aikana toimitimme käsienpesupisteitä slummikoulun käyttöön. Orpokodin vauvalaan on toimitettu lukuisia litroja äidinmaidonvastiketta, kasoittain kestovaippoja, nuttuja ja pehmoleluja. Koulubussin hankita oli ihmeellisen ihana tempaus, ja niin oli myös kirjeenvaihto kotimaisten ja kenialaisten koululaisten kesken -

unohtamatta Asanten opettajaksi kouluttamaa kumminuorta Saraphinaa. Yritämme aina myös tukea avustuskohteiden omavaraisuutta, ja uusimpana yhteistyömallina on ollut työllistää koulun rinnalla toimivaa käsityöpajaa ja tukea kohteiden kaupunkiviljelyprojekteja osana omavaraisuutta. 

 

Meillä on pitkäkestoisia projekteja sekä pienempiä kampanjoita - jokaisen tempauksen tarkoitus on tuoda vilpitöntä tukea, toivoa ja piirun iloa sinne, missä sitä todella tarvitaan.

Kiitos kuuluu maailman parhaimmille asantelaisille!

Asante 
Ylpeänä esittelee

Proudly presenting

Here's Life -
Koulu ja Orpokoti

Meillä on ilo kertoa Asanten uusimmasta yhteistyösta Matharen slummin Here’s Life-järjestön kanssa. Kyseinen toimija on Matharen yhteisön tuella toimiva pieni järjestö, jonka tärkein tehtävä on tukea slummissa asuvia orpoja asumisen, koulutuksen ja ruoka-avun kautta – mukana on erityisesti hiv-positiiviset perheettömät lapset. Toimintaan kuuluu yhteisissä tiloissa toimiva Ngota Upendo orpokoti ja koulu (tutummin Here's Life-koulu), jossa on oppilaita ja asukkaita on yli 200. Toiminta pyörii lähtökohtaisesti yhteisön omilla pikkuruisilla resursseilla. Olemme tehneet Here Life’s-tiimin kanssa yhteistyötä vuodesta 2020 asti, alusti kokeilevasti ja pienesti, mutta tärkeästi. Asantehan ei koskaan toimita rahallista apua, vaan yhteisesti päätämme prioriteettitarpeet, joiden hankintaan voimme ottaa osaa.

 

Esimmäinen projekti oli toimittaa tarvikkeita koululaisten oppimista avittamaan; kyniä, tusseja, kumeja, lehtiöitä, ja yhteistyömme on edennyt vakaasti ja vaikuttavasti näistä alkumetreistä lähtien. Olemme toimittaneet myös suuren lastin tuliaisia Suomesta kodintekstiileistä koulutarvikkeisiin, sekä järjestäneet koululle vettä, joulujuhlaa.

 

Juuri tällä hetkellä on työn alla iso tilaus koulukirjoja.

PSX_20211102_130626-tile.jpg
download (1)-tile.jpg
download-tile.jpg

Fairmilen Erityislasten Koulu
FairMile School

Pieni ja sinnikäs FairMilen koulu Nairobin Kangemin slummissa tekee uraauurtavaa työtä kehitysvammaisten lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi sekä heidän perheidensä tukemiseksi. Asanten ja FairMilen koulun yhteistyö alkoi v. 2015 ja sen myötä koululle on hankittu koulu- ja terapiatarvikkeita, hygieniatuotteita ym. sekä järjestetty joulujuhlia koulun lapsille ja opettajille.

 

Jokainen yhteinen projekti on täynnä onnistumista ja iloa. Lapsia ja nuoria on koulussa vain parisen kymmentä, joten opetus on yksilöllistä ja osallistavaa. Kehitysvammaisuus kantaa useissa Kenian yhteisöissä vielä stigmaa, jonka poistamiseksi sekä vanhempien hoitoresurssien parantamiseksi FairMile tekee tärkeää työtä. Koulun oppilaat tulevat ensisijaisesti Nairobin slummeista, mutta tukirinki avittaa perheitä myös Kenian muissa kaupungeissa - rajallisten resurssien puitteissa. Koulun johtaja Fern on sydämellinen, asiaan omistautunut ja innovatiivinen ammattilainen, jonka kanssa yhteistyö on helppoa ja ystävyys todellista. Fernin ympärillä toimii tehokas ja osaava tiimi, joista jokainen panostaa oppilaiden hyvinvointiin koko sydämellä.

Koulussa on huutava resurssipula, ja Fern on ryhtynyt kattamaan kuluja kehittämällä pientä yritystoimintaa koulun oheen. On ollut ilo olla tukemassa myös koulun yritystä omavaraisuuteen. 

Mogran Orpokoti
Mogra Rescue Center

Mogran orpokoti Nairobissa on ollut Asante ry:n avustuskohde alusta alkaen. Orpokodin johtohahmona toimii Hannah Warimu, joka johtaa sekä koulua että orpokotia yhdessä omistautuneen henkilökunnan kanssa. Orpokodissa on lapsia noin 500 ikähaarukalla 0–18 vuotta. Orpokoti toimii pääosin yksityisten lahjoitusten turvin. Orpokodissa on ollut kasvavassa määrin pieniä vauvoja ja tuiki tarpeellinen tuki onkin ollut äidinmaidonkorvike, jota olemme hankkineet orpokodille vuosien ajan.

 

Asante ry:n tuella on saatu orpokodille myös oma bussi koulumatkoja varten, leikkikenttä, joulujuhlia sekä toimitettu erilaisia tavara- ja tarvikehankintoja. Asante ry:n hallituksen jäsenet ovat vuosien saatossa tulleet tutuiksi Mogran tiimin ja lasten kanssa tehden vapaaehtoistyötä ja toimittaen tarpeellista lahjoitustavaraa orpokodin tarpeisiin kotisuomesta.

 

On ollut ilo seurata miten vuosien saatossa Mogran orpokoti on kehittynyt organisaation hallinnassa ja saanut rakennettua vahvaa paikallista tukiverkostoa. Pysymme ikuisesti Mogran orpokodin ystävinä, mutta pääosin tulemme ohjaamaan Asanten tulevan tuen muihin kohteisiimme, jotka potevat akuutimpaa resurssipulaa ja tarvitsevat vielä tukea matkallaan.

Petrus rev2-7-tile.jpg
download (1)-tile.jpg
Petrus rev2-15-tile.jpg

Mogra Star Academy

Mogran slummikoulu on sinnikkyyden perikuva. Paikka, jossa niin oppilaat kuin opettajatkin ovat sitoutuneita oppimiseen ja opettamiseen. Koulun oppilasmäärä on noin 1000 ja opettajia on nelisenkymmentä. Koulu tarjoaa ilmaisen opetuksen oppilaille ala-asteesta lukioon. Myös Mogran orpokodin lapset käyvät Mogran koulua, ja koulumatka taittuu koulubussilla jonka toimittamiseen Asantekin on ottanut osaa.

 

Koulu on virallinen oppilaitos, mutta valtionavustusta ylläpitoon koulu ei kuitenkaan saa. Resurssipula näkyy kaikkialla, ja vuosien varrella Asante on ottanut osaa koulun tukemiseen yhteisillä projekteilla: oppikirjoja useaan otteeseen, opetustarvikkeita, urheiluvälineitä, kameroita ja pulpetteja. Osaltamme emme lahjoita rahaa, vaan aina suunnittelemme prioriteettiprojektit yhdessä koulun johdon kanssa. Toisinaan ne iloisimmat projektit voidaan toteuttaa varsin pienilläkin resursseilla. Asanten väki on jo vuosia toiminut iloisena posteljoonina Kenian ja kotimaisten koululaisten välillä. Mikä ihana muistutus, että pienillä eleillä ja toimilla voi ihan oikeasti tuoda isoa iloa ja kuroa umpeen pitkiäkin välimatkoja.

Myös Asanten kumminuori Saraphina on Mogran kasvatteja ja oppilaita. 

PSX_20210109_153210 (1)-tile.jpg

Kumminuori Saraphina

Ihana Sarafina on kotoisin Kirinyagan alueelta Kenian keskiosista. Perheeseen kuuluu 3 tytärtä ja kaksi poikaa, Sarafinan ollessa lapsista keskimmäinen. Molemmat vanhemmat ovat tilapäistyöntekijöitä teeplantaasilla. Perheen olosuhteet ovat niin vaatimattomat ja köyhät, että Sarafinan piti jättää koulunkäynti kesken ja ryhtyä työntekoon tukeakseen perheen toimeentuloa ja veljiensä koulumaksuja. Usein poikien koulutus laitetaan edelleenkin etusijalle. Samoihin aikoihin perheen isä joutui vakavaan onnettomuuteen, jolloin perheen olosuhteet kävivät entistä huonommiksi. Sattumien kautta lasten kohtalo kantautui Mogran orpokodin johtajattaren Mama Hannan korviin, ja hän tarjoutui ottamaan Sarafinan ja yhden hänen veljistään Mogran orpokodin huomaan.

 

Mogran kautta lapset saivat kodin, turvan ja peruskoulutuksen. Sarafina suoritti yläasteen ja lukio-opinnot Mogran slummikoulussa ja pääsi ylioppilaaksi vuonna 2015 hyvin arvosanoin. Opettajan ammatti on ollut Sarafinan haaveissa pitkään. Hän haki opettajakoulukseen jo heti kirjoitusten jälkeen ja saikin opiskelupaikan. Varojen uupuessa Sarafinan oli kuitenkin kieltäydyttävä mahdollisuudesta, ja sen sijaan jatkoi vapaaehtoistyötään Mogran orpokodin keittiössä, pesulassa ja apuopettajana. Työtään vastaan hän sai vuoteen ja ateriat Mogran orpokodilla. 

 

Päätimme yhdessä Mogran koulun kanssa, että Saraphina olisi paras mahdollinen kumminuori. Asanten avustuksella Sarafina aloitti 2-vuotisen alaasteen opettajan koulutuksen syksyllä 2017. Valmistumisen jälkeen Saraphina on pysynyt osana Asanten tiimiä ja myös avustanut opettajana Asanten kohteissa. 

PSX_20210109_153210 (1)-tile_edited.jpg
bottom of page